01.03.2018
В Україні відзначають 75-ті роковини масового вбивства у селі Корюківка на Чернігівщині

Корюківка — місце однієї з найбільших трагедій Другої світової війни. 

1 березня 1943 року в Корюківку на Чернігівщині прибув нацистський каральний загін. Населений пункт оточили, а всіх мешканців зганяли у великі будинки й розстрілювали. Опісля містечко, насамперед ті будинки, де відбулися розстріли, підпалили. Акція тривала й наступний день, а через тиждень, 9 березня, карателі повернулися, щоб допалити Корюківку і добити вцілілих.

Загалом нацисти вбили тут близько 7000 людей, спалили 1290 будинків. Це — найбільше поселення в Європі, повністю знищене нацистами в рамках каральної операції під час Другої світової війни.

Разом з тим, це лише один з багатьох випадків знищення нацистами населених пунктів на українській території. За підрахунками Українського інституту національної пам’яті, за час німецької окупації України було знищено понад 670 населених пунктів на території 16 сучасних областей України та Автономної республіки Крим. Жертвами такого роду каральних операцій стали щонайменше 50 828 вбитих.

Під час нищення Корюківки нацистським загоном чисельністю приблизно 300-500 карателів неподалік знаходилося партизанське з’єднання Олексія Федорова чисельністю від 3 до 5 тис. вояків. Проте, партизанське командування на чолі з Миколою Попудренком не віддало наказ захистити населення. Попри масштаб трагедії, в радянські часи вона не стала одним із символів нацистських злочинів.
 

  • Категорія:
  • 271просмотров
  • 0комментарий
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Заплановані події