06.07.2017
Свято Івана Купала

Здавна свято Івана Купала відзначають в ніч з 6 на 7 липня, цього року це з четверга на п'ятницю. Як вірили наші предки, в цю ніч прокидається уся лісова нечисть, тому багато що було заборонено робити в цей містичний час.

 

На Івана Купала, згідно з віруваннями наших предків, прокидається лісова нечисть – відьми, змії, водяники, русалки, перевертні, – тому всю ніч не можна спати. Не можна й купатися, адже водяник або ж русалка можуть затягнути у воду. Особливо, варто триматися подалі від води вагітним, дітям та старим. Водяна нечисть може нашкодити слабким організмам цих людей.В цей час краще нічого не віддавати, не продавати і не позичати. В іншому випадку родина може збідніти. Якщо знайдете на дорозі гроші – навіть велику суму – ні в якому разі не можна їх брати..

ТРАДИЦІЇ ТА ОБРЯДИ ПОВ'ЯЗАНІ ЗІ СВЯТОМ ІВАНА КУПАЛА

Здавна, в цю ніч прийнято шукати міфічний цвіт папороті. В такий магічний час рослини набирали чарівних, лікувальних та цілющих властивост
ей. Лише в Купальську ніч на папороті розцвітала чарівна вогняна квітка щастя – кочедижник. Наші прабабусі вважали, хто зірве цю квітку, той усе на світі знатиме, дістане без труднощів усі скарби, причарує найкращу дівчину чи парубка, матиме найвищий урожай, не боятиметься лихих сил, матиме чудодійну силу робити все тією рукою, яка зірвала квітку щастя.



 

Також, дівчата в таке свято плели вінки, які пускали по воді.
 За традицією потрібно було назбирати 12 різних видів рослин і з них зробити вінок. Якщо він потоне - дівчина не вийде заміж в цьому році; якщо відплив від берега - наречений ходить зовсім близько.

А як тільки сонце сідало, молодь розпалювала величезне багаття і пари, тримаючись за руки, стрибали через нього. Якщо молоді люди "подолали перешкоду" не розтуляючи рук, значить судилося їм бути разом, навпаки - пара скоро розлучиться. А ще, вважалося: хто стрибне вище всіх над багаттям, той буде найщасливішим. 

  • Категорія:
  • 396просмотров
  • 0комментарий
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Заплановані події